Zvýšená teplota a horečka u dětí

Tělesnou teplotu měříme nejčastěji v podpaží digitálním teploměrem. Rtuťové teploměry se nedoporučují pro riziko jejich poškození a možnou kontaminaci rtutí. K dostání jsou také bezkontaktní teploměry, ale ty bývají nepřesné. U malých dětí je běžné měření teploty v konečníku.

zvýšená teplota

Po zvukovém signálu odečítáme výslednou hodnotu tělesné teploty. Ostatní způsoby měření teploty u dětí jsou pouze orientační. Za normální považujeme teplotu v podpaží do 37 °C, teplota v konečníku je považována za normální do 37,5 °C. Tělesná teplota do 38 °C (v konečníku do 38,5 °C) je tzv. zvýšená teplota (subfebrilie) a teplota nad 38 °C (v konečníku nad 38,5 °C) je nazývána horečkou (febrilie).

Zvýšení tělesné teploty je nejčastěji projevem virové nebo bakteriální infekce, reakce po očkování, důsledkem přehřátí organismu apod. Ostatní příčiny jsou méně časté, některé vyžadují velmi podrobné vyšetření.


Léčba

Teplotu do 38 °C není třeba snižovat, sama zvýšená teplota má pomocný význam v boji s infekcí. Teplotu nad 38 °C se snažíme snížit, protože dítě vyčerpává.

Vhodná opatření jsou:

a) dítě ošetřujeme v dobře vyvětrané místnosti, s přiměřenou okolní teplotou (kolem 20 °C);

b) podáváme dostatek chladných tekutin a dítě nenutíme do jídla;

c) léky na snížení tělesné teploty jsou volně prodejné, podáváme je v 6hodinových intervalech, u dětí je lze použít ve formě tablet, sirupů nebo čípků. Dávku volíme dle váhy a věku dítěte v souladu s údaji v příbalovém letáku či na obalu léčivého přípravku.

Léky mezi sebou kombinujeme pouze se souhlasem lékaře!

U dětí používáme nejčastěji :

  • paracetamol – lze použít v každém věku,
  • ibuprofen – lze podat od 7 kg váhy dítěte a nejdříve od 2 měsíců věku, výhodou je dobrý efekt na teplotu, ale i na eventuální bolest provázející onemocnění.

Kyselina acetylosalicylová se u dětí do 15 let k snížení teploty nepoužívá!

d) fyzikální ovlivnění teploty :

studené zábaly:
Trup dítěte zabalíme do osušky namočené ve vlažné vodě na 10–20 minut, hlavu a končetiny necháváme volné, mokrou osušku ničím nepřikrýváme!
Tělesnou teplotu měříme za 30 minut po sejmutí zábalu. V této době dítě necháme jen lehce osušené, v tenkém pyžamku.
Pokud hodnota tělesné teploty neklesne pod 39 °C, můžeme zábal i několikrát opakovat.

omývání houbou:
Dítě posadíme do vany s menším množstvím mírně teplé vody (přibližně 30°C) a houbou omýváme trup a končetiny. Dle komfortu dítěte může omývání trvat až 30 minut.
Zábaly ani omývání houbou nikdy nepoužijeme u dítěte s mramorovanou kůží nebo chladnými končetinami!


Kdy navštívíme lékaře?

Pokud dítě nemá kromě teploty žádné závažné příznaky (opakované zvracení, časté vodnaté stolice, výrazné bolesti hlavy, uší, břicha, obtížné dýchání apod.), dostatečně přijímá tekutiny, při přechodném poklesu teploty projevuje zájem o okolí (hru, sledování televize apod.), lze s návštěvou lékaře vyčkat 2–3 dny. Při delším trvání teplot je vhodné odebrat ranní moč a navštívit svého dětského lékaře.

Pokud nastanou při teplotě alarmující příznaky, jako je výrazná apatie, svalové záškuby, dušnost, projevy krvácení do kůže (tmavě červené skvrnky, které postupně splývají), je nutné volat lékařskou pomoc bezodkladně – nejlépe rychlou záchrannou službu!


Zdroj informací použitých v článku naleznete na stránkách SZÚ.

Klíčová slova

Související články

Práva dítěte, ochrana dětí před týráním

Před více jak 25 lety složili zástupci většiny zemí světa slib všem dětem, že budou prosazovat a chránit jejich práva. Vznikla tak Úmluva o právech dítěte, která vyjmenovává všechno důležité, co mladé generace potřebují ke svému správnému vývoji, růstu a zapojení do společnosti. Úmluva o právech dítěte se vztahuje na všechny děti bez ohledu na to, kde se narodily, jakou mají barvu pleti či vyznání.
číst celý článek

Očkování u dětí

V boji proti infekčním nemocem má očkování (nebo také vakcinace) zásadní význam. Tvorbou ochranných protilátek pomáhá infekcím předcházet. Na území České republiky má očkování dlouholetou tradici a přispělo nesporně k významnému snížení výskytu řady infekcí, u některých dokonce k jejich vyloučení.
číst celý článek

Novorozenecký laboratorní screening

Screening je vyhledávání určitých chorob. Cílem je choroby najít a léčit dříve, než se projeví a způsobí novorozenci nevratné poškození zdraví. Novorozenecký laboratorní screening se provádí zkoumáním (analyzováním) kapky krve odebrané z patičky.
číst celý článek

Preventivní prohlídky u dětí a dorostu

Než dítě dosáhne 19 let, měl by ho jeho ošetřující lékař preventivně vyšetřit celkem devatenáctkrát. Kontroly dětí však nejsou rozloženy rovnoměrně. Nejsledovanější jsou novorozenci a kojenci.
číst celý článek

Výživa v kojeneckém věku

V žádném jiném věkovém období se výživa nemění tak významně jako během prvního roku života dítěte. První rok života dítěte lze z pohledu výživy rozdělit na tři období, která postupně do sebe přecházejí a každé z nich trvá přibližně 4–6 měsíců.
číst celý článek