Očkování - 1. dávka MMR

Je čas na 1. dávku MMR, která se očkuje od 15. měsíce věku. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.

Spalničky, příušnice a zarděnky jsou běžná a kdysi nesmírně rozšířená dětská onemocnění působená viry. K ochraně dětí proti těmto nemocím se používá kombinovaná očkovací látka (MMR).

Spalničky

Jsou vysoce infekční onemocnění, které se projevuje malými vyrážkami po celém těle. Spalničky se šíří vzdušnou cestou dechem, kašlem a kýcháním.Mezi další příznaky nákazy patří horečky, kašel a zánět spojivek a rýmu.

Komplikace provázející spalničky mohou být velmi nebezpečné

Často se objeví zánět středního ucha nebo se může vyskytnout zápal plic. Průměrně u jednoho dítěte ze 2000, které onemocní spalničkami, se vyvine zánět mozku. Tento zánět mozku končí asi v 20% úmrtím dítěte, až 40% dětí může mít trvalé následky.

Několik let po infekci spalničkami se může u dětí rozvinout velmi závažné, naštěstí vzácně se vyskytující onemocnění zvané subakutní sklerotizující panencephalis (SSPE). To je onemocnění, které napádá mozek a končí smrtí. SSPE se rozvine přibližně u jednoho případu z 25.000 případů spalniček.


 Příušnice (parotitida)

Jejich nejznámějším projevem je zánět slinných žláz. Nemocnému otečou líce, oblast kolem příušních žláz (v okolí uší) a část krku. Otok trvá obvykle týden, provází ho horečkoa a s bolesti hlavy. Vzácně se vyskytne i zánět mozku.

Po prodělaných příušnicích se může objevit trvalá hluchota nebo neplodnost

Komplikací po prodělaných příušnicích bývá u některých nemocných trvalá hluchota. Přibližně u jednoho z pěti dospívajících nebo dospělých mužů, může vzniknout bolestivý zánět a otok varlat. Většinou se jedinec zcela uzdraví, ale v řídkých případech to může způsobit neplodnost.


 Zarděnky (rubeola)

Jsou obvykle lehké onemocnění dětského věku. Zarděnky se šíří vzduchem, vydechováním, kýcháním a kašlem od nemocných osob.

Příznaky zarděnek jsou zvýšená teplota, vyrážka na obličeji a krku (trvající 2-3 dny), zvětšené uzliny na krku, bolesti kloubů. Samotné onemocnění není závažné, uzdravení ze zarděnek je většinou rychlé a úplné.

Velké nebezpečí představují zarděnky pro těhotné ženy

U těhotných žen se nákaza může přenést na plod. Zarděnky prodělané během prvních 20 týdnů těhotenství mohou způsobit vážné poškození dítěte již před narozením. U dítěte se pak vyskytují poruchy sluchu, zraku, vrozené srdeční vady, porucha duševního vývoje se závažným opožděním.

Zarděnky jsou vysoce infekční a nejlepší cesta jak ochránit těhotné ženy a jejich děti před zarděnkami, je zajistit, aby všechny ženy byly imunizovány dříve, než otěhotní.

Chcete vědět, jaká očkování Vaše dítě ještě čekají? Proč je důležité očkovat? Další informace o tomto tématu se dozvíte v článku Očkování.

Klíčová slova

Související články

Očkování - 1. dávka hexavakcíny

Je čas na podání 1. dávky hexavakcíny. Ta se očkuje od 1. dne 9. týdne s rozpětím do 13. týdne věku dítěte od narození. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - 2. dávka hexavakcíny

Je čas na podání 2. dávky hexavakcíny. Ta se očkuje nejméně jeden měsíc po první dávce, tedy od 1. dne 13. týdne s rozpětím do 17. týdne věku dítěte od narození. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - 2. dávka MMR

Je čas na 2. dávku MMR, která se očkuje nejméně za 6–10 měsíců po první dávce (v odůvodněných případech lze i později). Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - DTaP

Je čas na očkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli (DTaP) v pěti letech. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - DTaP a IPV

Je čas na očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli (DTaP) a dětské obrně (IPV) v deseti letech. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek