Očkování - 1. dávka hexavakcíny

Je čas na podání 1. dávky hexavakcíny. Ta se očkuje od 1. dne 9. týdne s rozpětím do 13. týdne věku dítěte od narození. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.

Hexavakcína je kombinovaná očkovací látka, která se skládá z šesti složek. Po ukončení očkování je dítě chráněno proti těmto infekčním nemocem: záškrtu + tetanu + dávivému kašeli (DTaP), invazivnímu onemocnění vyvolané Haemophilem influenzae b (Hib), přenosné dětské obrně (IPV), virové hepatitidě B (VHB).

Chcete vědět, jaká očkování Vaše dítě ještě čekají? Proč je důležité očkovat? Další informace o tomto tématu se dozvíte v článku Očkování.

Zášrkt (diftérie)

Záškrt je bakteriální infekční onemocnění s inkubační dobou 2-5 dní. Nemoc se přenáší z člověka na člověka převážně kašláním, kýcháním (kápenková infekce).

Nejčastěji se záškrt projevuje jako těžká povlaková angína. Povlaky mohou kromě mandlí zasáhnout i sliznici hrtanu a patra. Prvním příznakem je mírná bolest v krku s polykacími potížemi a zvýšená teplota. Později dochází k zúžení hrtanu i hltanu, ktoré mohou vést k udušení. Silný toxin (jed), který bakterie produkují, může způsobit i vážné poškození srdečního svalu a dokonce selhání srdce. Na záškrt umírá kolem 7% lidí, kteří s ním přišli do styku a nebyli očkováni.


Tetanus

Tetanus je nebezpečné infekční onemocnění způsobeno bakterií. K nákaze dochází nejčastěji otevřenou ranou způsobenou hřebíkem, třískou nebo jinými řeznými předměty kontaminovanými touto bakterií. Bakterie se následně množí a produkují toxiny -  jedovaté látky, které pronikají do okolních nervů a šíří se tak po těle.

V nejtěžších případech končí tetanus smrtí

Tetanus se projevuje křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů. K projevům dochází 3 – 30 dní po nákaze. Prvním příznakem jsou obtíže a bolesti při otvírání úst a polykání. V této fázi nemocný člověk obvykle nemívá žádné jiné potíže ani teplotu. Postupně se zvýšené napětí rozšiřuje na krk (ztuhlost šíje) a ostatní svaly a vyústí v celkové bolestivé křeče. Jako reakce na infekci se objevuje teplota a nadměrné pocení. Nebezpečné je ochabnutí dýchacích svalů, které může vést k udušení a selhání srdce. V nejtěžších případech končí tetanus smrtí.

V ČR se díky zavedení plošného očkování vyskytuje onemocnění tetanem už jen sporadicky. Přeočkování proti tetanu by mělo následovat v rozmezí 15 let, aby se zajištila dostatečně vysoká hladina protilátek v krvi.  Přeočkovává se i v případě, že došlo k rizikovému úrazu.


 Černý kašel (pertusse)

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění způsobené bakteriemi. Přenáší se z člověka na člověka vzdušnou cestou - především kašláním, kýcháním a smrkáním. Černý kašel napadá dýchací cesty a může způsobit potíže s dýcháním. Objevují se opakované záchvaty kašle a lapání po dechu s charakteristickým zvukem, po kašli i zvracení. Kašel může trvat týdny, až měsíce. Černý kašel probíhá těžce především u dětí v prvním roce života, často vyžaduje pobyt v nemocnici. Komplikace zahrnují zápal plic, závažná jsou postižení centrálního nervového systému-záněty mozku, včetně trvalých následků a dlouhodobé poškození plic. U kojenců se může onemocnění skončit smrtí.

V posledních letech počet pacientů s černým kašlem rychle stoupá

V České republice po zavedení celoplošného očkování došlo k výraznému poklesu výskytu onemocnění. V posledních letech ale počet případů rychle stoupá. Proto je přeočkování doporučeno i pro dospělé, obzvláště budoucí rodiče a nejbližší okolí novorozence. Protilátky přenesené z matky na dítě přetrvávají asi 6 týdnů, kdy je dítě chráněno.

Do 18 měsíců života dítě dostane 4 dávky DTaP jako součást hexavakcíny. Později se očkuje v 5 letech života (3 složky samostatně v jedné vakcíně) a v 10 letech spolu s vakcínou proti dětské obrně (IPV).


 

Haemophilus influenzae b (Hib)

Hemofilové nákazy, jejichž původcem je bakterie Haemophilus influenzae typu b (Hib) byly před zavedením očkování nejčastější příčinou hnisavého zápalu mozkových blan u dětí do 5 let. Zánět mozkových blan je doprovázen horečkou, prudkými bolestmi hlavy, zvracením, spavostí, křečemi či poruchou vědomí. U přibližně 10 % zanechává trvalé následky, obvykle trvalé postižení sluchu. Kromě toho bakterie způsobuje také opuch v hrdle provázen vysokou horečkou a bolestmi v krku s rizikem udušení, zápal plic, uší, kloubů, kostí a měkých tkání. K nákaze dochází zpravidla vzdušní cestou od infikované osoby nebo bezpříznakového bacilonosiče.

V České republice se plošně očkují novorozenci od roku 2001, tetravalentní vakcínu nahradila v roce 2006 šestivalentní (hexa) vakcína.


 

Dětská přenosná obrna (IPV)

Dětská přenosná obrna (poliomyelitida) je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které může způsobit celoživotní ochrnutí i smrt. Většina infekcí poliovirem probíhá bez příznaků a pouze u jedné z 200–300 nakažených osob se vyvine závažná forma onemocnění, která vyvolává ochrnutí.

Při typickém průběhu vyvolává chabé obrny kosterního svalstva, nejčastěji dolních končetin. Inkubační doba onemocnění je 7-12 dní. Zdrojem nákazy je člověk, který často nemusí ani jevit příznaky onemocnění. Přenos nákazy se uskutečňuje nejčastěji fekálně-orální cestou (kontaminovanými potravinami, vodou, atd.), virus je již od třetího dne infikace přítomen ve stolici.

Do 18 měsíců života dítě dostane 4 dávky DTaP jako součást hexavakcíny. Později se očkuje v 10 letech spolu s vakcínou proti záškrt, tetanu a černému kašli (DTaP). Je nutné si uvědomit, že žádné očkování nás nechrání celoživotně. Proto WHO doporučuje přeočkování při cestách do zemí s výskytem polioviru.


Virová hepatitida typu B

je virový zánět jater.Virus je velmi odolný a velmi dlouho prožívá. Hepatitidě se jinak říká i žloutenka. Inkubační doba je dlouhá 5-180 dní. Jedná se o onemocnění, které je vysoce infekční. K nákaze dochází přenosem krví (nejčastěji při sdílení jehel nebo stříkaček mezi narkomany, používaní nesterilních jehel při tetování, či piercingu) sexuálním stykem, krevními deriváty (transfúze krve, plasmy...) nebo tělesnými tekutinami. Nemoc se může přenést i během porodu z matky na novorozence, nebo při intimním kontaktu v rodině (např. sdílení hygienických pomůcek).

Průběh virové hepatitidy typu B se v první fázy projevuje zvýšenou teplotou, malátností, únavou, nechutenstvím, zvracením, vyrážkou, ale také bolestmi svalů, kloubů a hlavy. Po 1 - 3 týdnech se u člověka objevuje žluté zabarvení kůže a očního bělma, tmavá moč a světlá stolice. U nakažených novorozenců může onemocnění probíhat i bez příznaků. Obvykle se nakažení odhalí až při vyšetření krve, kdy se zjistí vyšší hodnoty jaterních enzymů a onemocnění se potvrdí speciálním vyšetřením.

Akutní forma se může vyvinout v chronickou formu s trvalým nosičstvím virové hepatitidy typu B. Tito pacienti jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku dalších chronických onemocnění jater, jako např. cirhóza nebo hepatocelulární karcinom.

Od roku 2001 se u nás zavedlo plošné očkování malých dětí a dětí ve věku 12 let, které nebyly v minulosti očkovány. Od roku 2006 se očkování monovalentní (jen jedinou) vakcínou dětí mladších dvou let nahradilo kombinovanou šestivalentní (hexa) vakcínou.

Klíčová slova

Související články

Očkování - 2. dávka hexavakcíny

Je čas na podání 2. dávky hexavakcíny. Ta se očkuje nejméně jeden měsíc po první dávce, tedy od 1. dne 13. týdne s rozpětím do 17. týdne věku dítěte od narození. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - 1. dávka MMR

Je čas na 1. dávku MMR, která se očkuje od 15. měsíce věku. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - 2. dávka MMR

Je čas na 2. dávku MMR, která se očkuje nejméně za 6–10 měsíců po první dávce (v odůvodněných případech lze i později). Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - DTaP

Je čas na očkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli (DTaP) v pěti letech. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek

Očkování - DTaP a IPV

Je čas na očkování proti záškrtu, tetanu, černému kašli (DTaP) a dětské obrně (IPV) v deseti letech. Pokud již očkování u Vašeho dítěte proběhlo, označte si tuto událost za splněnou.
číst celý článek